Çocuklarda İnce Motor Becerilerinin Gelişimi

27-01-2023 17:26
Çocuklarda İnce Motor Becerilerinin Gelişimi

Çocuklarda İnce Motor Becerilerinin Gelişimi İnce motor becerileri vücudun küçük kaslarını kullanarak yaptığı hareketlerdir. Motor becerileri büyükten küçüğe doğru gelişir. Yani bir çocuğun ilk önce kaba motor becerileri gelişir daha sonra ince motor becerileri gelişir. İnce motor becerilerine; kalem tutma, makas kullanma, gömlek ilikleme, ayakkabı bağcığını bağlama, çatal kaşık kullanma, fermuar açma-kapama, saç tarama, lego takma gibi aktiviteler örnek olarak gösterilebilir. Çocukların günlük işlerini ve kişisel bakımlarından gücü yetecek olanları kendilerinin yapmalarına izin vererek ince motor becerilerinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

İnce Motor Becerilerini Geliştiren Oyuncaklar Nelerdir?

Çocukluğun ilk yıllarında özellikle parmak kaslarının gelişimi çok önemlidir. İleri dönemde yazma becerisinin gelişimi için ilk yıllarda kalem tutma kontrolüne ve gerekli parmak gücüne sahip olmaları önemlidir. Bunun için ince motor dediğimiz küçük kasların gelişmesi gerekmektedir. Ebeveynler olarak çocukların gelişimini desteklemek için onlara fırsatlar vermelisiniz. Yapabileceği ve yapmak istediği aktiviteler için onlara izin vermelisiniz.

İnce motor becerilerini geliştirmenin en iyi yöntemlerinden birisi çizimdir. Tutmayı öğrendiği ilk zamandan itibaren eline kalem kağıt verip çizim yapmasını teşvik edebilirsiniz. Öte yandan boyama yapmak da bir diğer geliştirici yöntemdir. Parmak boyası yapmak hem keyifli hem de çok faydalı olacaktır.

En İyi İnce Motor Becerilerini Geliştiren Oyuncaklar

Çocuklarda ince motor becerilerinin gelişimi için oldukça faydalı oyuncaklar bulunmaktadır. Örneğin oyun hamurları; Oyun hamurları ile şekiller yapmak hem hayal gücünün gelişimi hem de parmak kaslarının gelişimi için oldukça faydalıdır. Yap boz oyuncaklar ve Legolar da ince motor becerileri ve aynı zamanda hayal gücünün gelişimi için inanılmaz bir fırsattır. Yapı oyuncakları (Ahşap Bloklar); bloklardan yapılar inşa etmek. Hayal ettikleri yapıları inşa ederken blokları çeşitli şekillerde yan yana üst üste dizmek için gösterdikleri dikkat ve çaba ince motor gelişimini destekleyen harika bir aktivite olacaktır. Bir diğer önerimiz; İpe boncuk dizme oyuncakları. Boncukları ipe geçirmek el göz koordinasyonu hem de ince motor becerileri için çok faydalıdır. Bu oyuna ilk olarak evde bulunan makarnalardan bir kolye yaparak başlayabilirsiniz. Çocuklar alıştıkça ve yaşları büyüdükçe daha küçük delikli boncuklara geçiş yapabilirsiniz. Boncuklardan oluşturdukları takıları kullanmaları da onlara ayrıca keyif verecektir.

Görüldüğü gibi evde ya da anaokulunda birçok etkinlikle ve birçok oyuncakla çocuklarda ince motor becerilerinin gelişimini destekleyebiliriz.

İnce motor becerilerini destekleyen oyuncakları sitemizden temin edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.