Çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalı?

21-11-2023 00:18
Çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalı?

Çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalı?

Oyuncaklar çocukların tek başına oynayabileceği, tamiri ve temizliği kolay, basit ve dayanıklı tasarlanmalıdır. Kırılabilecek veya yutulabilecek çok küçük parçalar içermemesi gerekir. Özellikle 3 yaş altı çocukların küçük parçaları yutma riski olduğunu unutmayın.

 

0-6 ay döneminde tercih edeceğiniz oyuncaklar

Çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

Yeni doğan döneminde beşiğe asılabilen veya beşiğin kenarına yerleştirilebilen, yüksek sesli, hareketli ve renkli oyuncaklar satın alın. Bu yaş grubundaki kişiler 2 aydan sonra yüzlere odaklanır, sesleri dinleyip taklit etme ve gülme eğilimi gösterirler. Bu nedenle ses veya müzik çıkaran, asılabilen, sallanabilen oyuncaklara öncelik vermelisiniz. Asılı oyuncaklar bebeğin gözlerinden yaklaşık 20 santimetre uzakta olmalıdır. Bu yaştaki bebekler oyuncakları ağızlarına götüreceğinden oyuncaklar sert, sivri, köşeli veya ağır olmamalıdır. Bebeği rahatsız edecek herhangi bir hareket içermemelidir. Sonuç olarak bebeklerin tutabileceği, sıkıldığında ses çıkaran küçük, yumuşak oyuncaklar ve çıngıraklar tercih etmelisiniz. Büyük nesnelerin, insanların ve hayvanların resimlerini içeren kitapları 6 ay dan sonra kullanmanızı öneririz.

 

6-12 ay döneminde tercih edeceğiniz oyuncaklar

 6-12 ay arası bebekler tek elle sallandığında ya da sıkıldığında ses çıkaran oyuncakları tercih ederler. Bu yaşta farklı dokulardaki oyuncaklar iki elle oynamayı teşvik ederek iki elin koordinasyonunu geliştirir.

Bir anda ortaya çıkan ve kaybolan nesneleri ve oyuncakları severler. Bardağı kaldırırken altından başka bir oyuncak bulmak gibi. Bu dönemde sıralı ve koordinasyonlu oynamayı öğrenme, her iki eli hareket ettirme becerileri gelişir. Ek olarak, iki parçalı oyuncaklar kavrama yetenekleri için daha iyi destek sağlar. İki parçalı oyuncaklar daha uzun oyun süresi sağlar. Bu aylarda oyuncakları birbirine vurmak, iç içe geçirmek, bükmek, döndürmek, sıkmak, itmek ve çekmek, açıp kapamak, çalıştırmak, doldurmak ve boşaltmak eğlenceli gelmektedir.

1-2 yaş döneminde tercih edeceğiniz oyuncaklar

1-2 yaş grubu çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalıdır? Bu dönemde ev mobilyalarına ilgi arttı. Tahta kaşık, su şişesi, kap gibi zararsız ev eşyaları da oyuncak olarak kullanabilirler. Çocuğun doldurup boşaltabileceği oyuncaklar, kırılmaz aynalar resimli basit hikaye kitapları bu dönem için uygundur. Bunun yanı sıra, iç içe geçebilen kuleler, çıngıraklar, müzikli oyuncakları tercih edebilirsiniz. Üst üste konulabilen büyük oyuncaklara, renkli halkalara ve sebep-sonuç ilişkilerinin görülebileceği basit yapılı oyuncaklara öncelik verin. İki yaş ve üzeri çocuklar için taklit oyunları ve bunun gibi oyuncaklar yeni beceriler edinmek için harikadır. Nesnelerin yapısına olan ilgisi artar ve benzer işlevleri birleştirerek oyuncaklar yaratmaya başlarlar.

3 yaş döneminde tercih edeceğiniz oyuncaklar

3 yaş çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalıdır? Çocuklar bu dönemde inşa etmekten keyif alırlar. Ahşap Bloklar iyi bir tercih olacaktır. Yapı taşları, küpler, Lego blokları, sarılabilen oyuncaklar, 4-5 parçalı yapbozlar, kendi şeklini oluşturabilen oyuncaklar, ev eşyalarının taklitleri ilk tercihlerdir. Saçları ve hareketli gözleri olan konuşan bebekler, bebek aksesuarları, gerçekçi hayvan oyuncakları ve hayvan boyama kitapları ve gerçekçi araçlar yaratıcı oyunu destekler. Bu dönemde ince motor becerileri kalemi iyi tutacak kadar gelişti. Bu dönemde görsel olanlardan ziyade gelişimsel işlevi olan oyuncaklara öncelik verilmelidir. 6 ila 12 parçalı bulmacaları tamamlayabilirler. Yetişkinlerin gerçek hayatta kullandıkları eşyalardan oluşan setleri (tamir setleri, marangoz setleri, doktor setleri, mutfak setleri, garaj setleri) severler. Yiyecekleri sulu boyayla boyayın, makarnaları kolyelere dizin ve daha fazlasını yapın.Ahşap Bloklar

Bu içeriğimizde sizlere çocukların yaşına uygun oyuncak seçimi nasıl olmalı? konusu hakkında detaylara değindik. Sizlerde tarafımızdan satılan Edutoys eğitici oyuncaklara göz atarak gönül rahatlığıyla sipariş verebilirsiniz. Satın aldığınız ürünler en kısa sürede hazırlanarak tarafınıza gönderilecektir. Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDUTOYS100 indirim koduyla Eğitici Oyuncaklar kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.